V posledných týždňoch celé odvetvie zábavnej pyrotechniky sledovalo parlamentné schôdze a s napätím očakávalo, či bude osud pyrotechniky spečatený. Nestalo sa tak. Teraz do parlamentu prichádza novela, ktorá je kompromisom všetkých strán a mala by zabezpečiť upokojenie situácie.

Návrh poslanca Valáška neprešiel prvým čítaním v parlamente

Na včerajšej parlamentnej schôdzi (29.3.2023) sa prerokovával návrh novely zákona 58/2014 poslanca Valáška, ktorý by bol pre celé odvetvie zábavnej pyrotechniky devastačný. Jeho novela totiž natoľko obmedzovala predaj a použitie zábavnej pyrotechniky, že na Slovensku by ste len veľmi ťažko hľadali miesta, na ktorých by ste mohli zábavnú pyrotechniku beztrestne použiť.

Tento návrh zákona nebol dopracovaný do podoby, ktorá by zohľadňovala odborné stanoviská. Podľa neho by sa v obci malo totiž zriadiť miesto na odpaľovanie zábavnej pyrotechniky. Z hľadiska bezpečnosti sme však tento bod označili za absolútne katastrofálne riešenie, pretože predstavuje veľké riziko. Nebola by tu dodržaná bezpečnostná vzdialenosť pri odpaľovaní a sledovaní zábavnej pyrotechniky, ktorá je stanovená pre používateľov zábavnej pyrotechniky a divákov.

Ďalšou vecou, ktorá by bola komplikáciou, bolo vymedzenie mnohých miest, v okolí ktorých by sa nesmela používať zábavná pyrotechnika. Tento okruh bol tak široký, že by zostalo na Slovensku naozaj len malé územie, kde by bolo možné pyrotechniku použiť.

Táto novela tiež stanovovala poplatok obci za žiadosť o použitie zábavnej pyrotechniky počas roka na 500€. Toto predstavuje obrovský poplatok a použitie zábavnej pyrotechniky počas roka by si mohol dovoliť len málokto.

Ak by táto novela prešla parlamentom, extrémne by zaťažila aj rozpočet obcí a samospráv, pretože by museli mať stanovených a zaškolených pracovníkov, ktorí by boli zodpovední za bezpečnosť a dodržiavanie pravidiel pri odpaľovaní ohňostrojov. Vysoké náklady by mali aj kvôli vymedzeniu miest, ktoré sú vhodné na používanie zábavnej pyrotechniky.

Pracovná skupina, ktorá združuje odborníkov preto vychádza s vlastnou novelou zákona, ktorá predstavuje kompromis všetkých strán. O tejto novele vás budeme informovať už čoskoro.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.