Mesto Nitra v reakcii na novoročný požiar Polygonu avízovalo prípravu nového VZN, ktorým by sa zakázalo používanie zábavnej pyrotechniky kategórií F2 a F3 v meste Nitra. Predseda Asociácie predajcov pyrotechniky, Tomáš Šmitala, reaguje na toto pripravované nariadenie.

Vo výzve poslancom mestského zastupiteľstva uvádza, že spomínaný požiar je zatiaľ podľa dostupných informácií vo fáze vyšetrovania, pričom doposiaľ nie je známe, či ho spôsobila zábavná pyrotechnika, lampión šťastia alebo za týmto nešťastím možno hľadať inú príčinu.

Ako spomína vo svojej výzve poslancom, zábavná pyrotechnika, pokiaľ je používaná v súlade s návodom na použitie, je bezpečná. Obzvlášť to platí v porovnaní s lampiónmi šťastia, ktoré používajú predovšetkým odporcovia zábavnej pyrotechniky. Lampión totiž môže spôsobiť požiar, pretože sa nedá predpokladať smer, ktorým bude lampión letieť. Po vzlietnutí nad lampiónom nemá človek žiadnu kontrolu a lieh, ktorý sa používa ako palivo na horenie, horí nepretržite až 15 minút.

Celá situácia je veľkým nešťastím, ale Šmitala hovorí, že pripravované VZN, ktoré má byť reakciou na tento požiar, nič nevyrieši.

Okrem iného ozrejmuje situáciu a názorne ukazuje, aké produkty, aj z radov pyrotechniky bez efektu hluku, ktorý spôsobuje asi najväčšiu nespokojnosť medzi skupinami ľudí, budú zakázané. Zákazu podľa pripravovaného VZN budú podliehať okrem iného aj väčšie prskavky, malé fontány, lietajúce telieska, včielky, malé rímske sviece a iné – teda veľmi obľúbené pyrotechnické predmety, ktoré za bežných okolností nespôsobujú pohoršenie medzi obyvateľmi a sú veľmi dobre tolerované.

Šmitala preto vyzýva poslancov Nitry, aby pripravované VZN nepodporili, nakoľko sa chystá v parlamente úprava zákona č. 58/2014, ktorá výrazným spôsobom redukuje predaj a používanie zábavnej pyrotechniky na Slovensku.

Viac sa dozviete vo videu, adresovanom poslancom zastupiteľstva mesta Nitra.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.